I nuläget används det cerebral perfusionstryck (CPP = Blodtrycket minus ICP) för att säkra ett korrekt cerebralt blod flöde (CBF) så att en skadad hjärna inte får syrebrist. På Neurointensiveni Lund har vi individualiserat behandlingen genom att ge olika behandlingar till patienter i olika åldrar och med hänsyn taget till problem med blodtrycket sen tidigare. Denna parameter är inte alltid pålitlig för att undvika syrebrist eller ödem i hjärnan.
Genom mer än 10 års intensiv forskning och ett samarbete med Roskilde Universitet i Danmark har vi nu fått en förståelse för ICP kurvan och därmed också möjlighet till en online CBF teknik som helt unikt kan indelas i en pulsatiltoch non-pulsatilkomponent. I Lund har vi stått med kunskapen om hjärnans fysiologi, CBF och möjligheter för att undersöka CBF och ICP med stor precision. Roskilde Universitet har bidragit med en komplicerad matematisk modell och matematisk modulering och löst problemet. Sedan tidigare har vi byggt monitorer som kan samla informationen från patienten och matematisk tolka dessa data. Visionen är att med denna teknik ska den behandlande personal kunna optimera behandlingen omedelbart och därmed förbättra outcome för den enskilda patienten för att minska risken för en bestående hjärnskada.
För att kunna använda den nya kunskapen kommer vi att utveckla ett system med programvara för monitorering till exakt tolkning av ICP kurvan och beräkning av CBF.
18/6 2019 tog vi, Peter Reinstrup och Karin Hesselgard (PetKa AB) emot ett stipendium på 150 000 kr från Sten K Johnsons Stiftelse för vårt projekt Realtids tolkning av den Intracraniella tryck (ICP) kurvan och online Cerebralt blod flöde (CBFicp)!
Syftet med detta projekt är att optimera behandlingen och där med outcome för patienter med hjärnskador genom att ge personalen ett verktyg för att guida till rätt behandling. Detta kan ske med vår nya kunskap och delvis artificiell intelligens som tolkar ICP kurvan för att få en förståelse för hjärnans cerebrala blodflöde (CBF) och översätta kurvan till online CBF och presenterar resultaten via en monitor. I flera år har vi jobbat med neurointensivvårdspatienter och observerat de tragedier som hjärnskador kan resultera i. Många hjärnskador försämras efter den primära skadan, ett fenomen som kallas ”talk and die syndrome”.
Målet är att skapa en bedside monitor som importerar information (ICP och BT) från patientens normala övervakningsutrustning, bearbetar denna information och presenterar resultaten på ett intuitivt-instruktivt sätt och därmed kunna förbättra för patientens out come.
Har du en fråga eller en utmaning du behöver hjälp med att lösa? Tveka inte att kontakta oss!
PETER REINSTRUP
peter.reinstrup@med.lu.se✆ 070- 766 70 07